Hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač: Sveučilište u Mostaru je strateški projekt

Ministar vanjskih i europskih poslova u Vladi Republike Hrvatske Miro Kovač posjetio je Sveučilište u Mostaru. Tijekom razgovora s vodstvom Sveučilišta naglasio je kako je riječ o strateškoj instituciji za Hrvate u Bosni i Hercegovini. Ministar Kovač je na Građevinskom fakultetu održao i predavanje o europskim integracijama.

miro_kovac3„Želim da vam iznesem poglede na to kako možemo zajedno surađivati, kako možemo stvarati bolju budućnost za vas mlade, ali i to da ste vi ti koji imaju šansu biti dionici promjene načina razmišljanja u BiH, da svojim radom i potezima možete nešto promijeniti“, istaknuo je ministar Kovač.

miro_kovac4Jako važnom zadaćom za hrvatsku politiku u BiH ocijenio je osiguravanje opstanka ljudi u svojoj domovini, a vrlo važnim dijelom te strategije je i Sveučilište u Mostaru. “Imamo trenutačno daytonsku BiH, a integracijom će se daytonska BiH pretvoriti u europsku BiH”, kazao je.

miro_kovac2Naglasio je da su velika očekivanja od reformi s kojima će se BiH suočiti u približavanju Europskoj uniji, uključujući i one političke, te kako Hrvati u BiH trebaju biti motor europskih integracija i preoblikovanja zemlje u pravcu ostvarenja jednakopravnosti.
Hrvatska će aktivno poduprijeti kandidaturu BiH za članstvo u EU. Ne treba se nitko čuditi da ne postoji entuzijazam u EU, jer i sama unija ima pregršt problema. Imamo izbjegličku krizu, zakazan je referendum u Velikoj Britaniji o ostanku u EU“, rekao je.

miro_kovacHrvatski ministar Kovač je obišao i Sveučilišnu kliničku bolnicu te posjetio Franjevački samostan u Mostaru i Širokom Brijegu čime je završio jednodnevni posjet koji je počeo u Sarajevu susretom s državnim dužnosnicima.

Ured za odnose s javnošću